Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

Община Търговище връчи годишните награди за образование, наука, култура и изкуство

Дата на публикуване: 23.05.2022
Последна актуализация: 26.05.2022

На тържествена церемония в Драматичния театър Община Търговище връчи годишните награди за образование, наука, култура и изкуство по повод 24 май. 

На церемонията присъстваха кметът д-р Дарин Димитров, председателят на Общинския съвет Емине Якубова, общински съветници, ръководният екип на Общината, представители на културни и образователни институции.

приветствието си кметът д-р Дарин Димитров заяви, че няма по-голяма радост от това да отбелязваме заедно този най-български празник. „Днес сме тук, обединени от любовта към езика ни, към азбуката, просветата, науката, културата. Изказваме благодарността си към Вас, хората, които пазят и развиват духовността ни. Радостен съм, че именно такива хора сме се събрали да честваме днес. Вие сте хората, които дават тласък на развитието на местната ни общност“, заяви кметът.  

С годишна награда за изкуство и култура е удостоена  писателката Неда Антонова. Отличието се връчва за безспорния й принос в областта на литературата. Неда Антонова е един от най-ревностните изследователи на българската история и активен участник в обществения и културния живот.

За цялостен принос в сферата на културата е отличен Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“ към Община Търговище, с главен художествен ръководител Любчо Василев.

В категорията за журналистика наградата е за дългогодишния кореспондент на Българското национално радио в Търговище – Евтим Петков. Отличието се връчва за неговата отдаденост, активна работа и за цялостния му принос в областта на културата.

В категорията за театрално изкуство отличени са Грета и Емил Неделчеви, и Цветина Иванова. 

В категорията за изящни изкуства носители на наградата са двама. Това са директорът на Художествена галерия „Никола Маринов“ Пламен Проданов, както и сценографът Стефанка Кювлиева. 

Дипломите в категорията „Културно-историческо наследство“ са присъдени на уредниците в Регионалния исторически музей Светлана Аврамова и Николай Ставрев.

Дългогодишният секретар на читалище „Напредък-1864“ – Търговище, Галина Кръстева, заслужи отличието за мениджмънт и администрация на културата. 

Два състава на Центъра за младежки дейности и инициативи са отличени в категорията „Самодейно творчество“. Това са Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче“, с ръководители Светла Стаменова и Анжела Георгиева, както и Школа за модерен балет „Вега“, с ръководител Марианна Савова.

В категорията за предучилищно възпитание наградата получи Албена Димчева, старши учител в ДГ № 2 „Осми март“. За начален етап на средното образование годишна награда е за Ваня Таскова, старши учител в I ОУ „Христо Ботев“. В категорията „Гимназиален етап на средното образование“ e отличена инж. Илияна Якова, старши учител теоретично обучение в Професионална техническа  гимназия „Цар Симеон Велики“. За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на образованието отличените са двама. Това са Дарина Стоянова - главен учител в прогимназиален етап в І ОУ „Христо Ботев“, както и Милчо Манев – директор на Обединено училище „Христо Ботев“, село Макариополско. Наградата за педагогически колектив заслужи екипът на III ОУ „П. Р. Славейков“. 

С грамота за образование и наука, в хуманитарната област, е отличена Михаела Станчева - ученичка в 7 „в“ клас в І ОУ „Христо Ботев“. В природо-математическата област грамота е връчена на Мария Георгиева, 11 „в“ клас в I СУ „Св. Седмочисленици“. В областта на изкуството грамотите са за Вяра Атанасова, 8 „г“ клас в I СУ „Св. Седмочисленици“, както и Йоанна Георгиева, ученичка в 11 „а“ клас във II СУ “Проф. Никола Маринов“. В областта на спорта е отличен единадесетокласникът в Спортно училище „Никола Симов“ Сали Салиев. В областта на професионалното обучение наградите са за Никола Райков и Явор Янков, и двамата ученици в 10 „а“ клас на ПТГ „Цар Симеон Велики“. 
Наградите са регламентирани в Наредбата за символиката на общината, а номинации можеха да бъдат оправяни от граждански организации, съюзи и институции в сферата на образованието и културата. Отличените са избрани от две комисии, съставени от общински съветници и експерти от общинската администрация, след разглеждане на всички постъпили кандидатури. 

Церемонията завърши с театралната постановка „Съвършената - Преподобна Стойна“ по едноименния роман на Неда Антонова.
 

https://www.livechatalternative.com/