Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

Община Търговище даде старт на дейностите по проектите за обновяване на две училища

Дата на публикуване: 01.04.2024
Последна актуализация: 01.04.2024


С начална пресконференция днес Община Търговище даде старт на дейностите по проектите за обновяване и модернизация на I СУ "Св. Седмочисленици" и III ОУ "П. Р. Славейков". Те ще бъдат финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). 


В пресконференцията участваха кметът д-р Дарин Димитров и ръководителят на проектите Димитър Димитров. 


"Реконструкцията и модернизацията на образователната среда е важна за нас. Тези ремонти ще допринесат за това тя да е по-привлекателна и така да ангажираме повече учениците. Надяваме се скоро да стартираме дейностите и по проектите за обновяване на II СУ „Проф. Никола Маринов и Детска градина №2 „Осми март“, които също са одобрени по ПВУ", каза кметът. 


Дейностите в I СУ предвиждат обновяване на цялата сграда. Ще се въвеждат мерки за енергийна ефективност. Ще бъде изградена и инсталация за производство и консумация на енергия от възобновяеми източници. Ще се обновяват класните стаи и дворното пространство. 


В III ОУ се предвиждат ремонти на покривната конструкция, на комините на газовите котли и на парната инсталация. Ще бъде поставена външна изолация. Там също е заложено изграждането на инсталация за използването на алтернативни източници на енергия. Планиран е и ремонт на приземния етаж на сградата. В училището ще бъде изграден асансьор. Ще бъдат обновени и санитарните помещения.


Обсъждат се различни възможности за организацията на учебния процес по време на ремонтите, поясни кметът д-р Димитров. "Със строителите ще бъдат обсъдени варианти за провеждане на някои от дейности по време на учебната година. Той допълни, че сред вариантите е и преминаването на двусменен режим на обучение.


Проектът за модернизация на I СУ възлиза на 4,4 млн. лв., а този на III ОУ - на почти 2,5 млн. лв. 


Срокът за приключване на всички дейности и по двата проекта е до края на 2025 г. 
 

https://www.livechatalternative.com/