Z6_PPGAHG8001U2E06MQFH9T31FU7
Z7_PPGAHG8001U2E06MQFH9T31FH6

Традиционни културни прояви

Дата на публикуване: 26.03.2021
Последна актуализация: 26.03.2021

Подпомагани от общината и съхранени през годините са национални и международни културни форуми, като: международният фестивал на спетакли за деца „Вълшебната завеса”, „Големият театър в малкия град”, международният пленер за акварел „Н. Маринов”, Празниците на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“.

Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“
Ежегоден фестивал на спектакли за деца. 
Значима емблема в културния живот на община Търговище и страната ни. Празник на постиженията в сферата на театралното изкуство за деца, на съхраненото през годините и традицията. 
Наследник на съществуващия от 1973 г. в Търговище  Национален преглед на българската детско-юношеска  драматургия. 
Първото издание на международния фестивал „Вълшебната завеса“ е през 2000 г. Оттогава до днес негови организатори са Драматичният театър и Община Търговище. Провежда се през месец май.
Член на Световната организация за детски театър АСИТЕЖ. 
Сайт: https://dramatheatretargovishte.com/

Международен пленер за акварел „Никола Маринов“
Биенале. 
Единствен по рода си в България.
Най-дългогодишната утвърдена и традиционна международна проява в Търговище от 1977 г., съхранена през годините.
Организиран от Община Търговище и ХГ „Никола Маринов“. 
Целта е продължаване на традициите на акварелната школа в града, чийто най-ярък представител е проф. Никола Маринов, който е родом от Търговище и  чието име носи самата галерия. 
Събира художници от цял свят. Ползва се с името на артистичен форум, участието в който допълва качествено всяка творческа биография. 
Пленерът за акварел се възприема като многозначна дума, значеща „техника” и  „общуване” между художниците, идващи тук - всеки със своята култура и език. 
Неговото значение обаче не е само за професионалните и артистични среди, но и за гражданите на Търговище. Благодарение на пленера, в ХГ „Никола Маринов“ се намира най-богатата акварелна сбирка на Балканите.
https://www.artgallerytargovishte.com/contactus

Празници на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“
Международен хоров форум.  Ярък художествен факт в музикалния живот на България.
Провежда се през година. 
С решение на Общинския съвет, Празниците носят името на проф. Лилия Гюлева (1933-2003 г.), основен инициатор и вдъхновител на фестивала, един от най-ярките представители на българската хорово диригентска школа, родена в град Попово, Търговищка област.
Първото издание е през 1987 г. Неизменен  домакин и основен организатор от самото начало е Женски хор „Златна лира“ към Община Търговище.
http://www.choirzlatnalira.info/bg/

Купа „Великден“
Международно състезание по спортно ориентиране за Купа „Великден“, организирано от СК „Вариант - 5“ с швейцарски ориентировачи, Община Търговище и спонсори.
Първата Купа „Великден“ е проведена през 1993 г. в местността „Пропастна“ край Стража. Неизменна част от състезанието е фолклорната културна програма.
https://cup.variant5.org/?page_id=5

Национален фолклорен фестивал на любителските клубове по танци  „Джумалийско надиграване”
Първото му издание е през 2012 г. 
Събора участници от цяла България. Целта му е популяризиране и съхраняване на българския фолклор. 
Организиран от Клуба за народни танци „Джумалийци” гр. Търговище с подкрепата на Община Търговище.
https://djumaliici.com/festivals

Национален конкурс „България в картини и слово“
Организиран ежегодно от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс в Търговище. Първото му издание е през 2014 г.
Наследник на регионалния конкурс, посветен на Освобождението.
https://odk-targovishte-bg.com/

Парад на песента
Организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс в Търговище. Първото му издание е през 2005 г.
https://odk-targovishte-bg.com/

Национален конкурс за популярна песен „Магията на песента“
От 1998 година Младежкият дом в Търговище е организатор и домакин на младежки конкурс за популярна песен. Възникнал като регионален конкурс за авторска песен, постепенно обхватът му се разширява и надхвърля рамките на областта, за да се превърне днес в сериозен национален форум за изява на млади таланти в песенното творчество и изпълнителско изкуство.
https://www.cmditg.com

Общински конкурс за творчество „Слово и багра“
От 1999 г. Център за младежки дейности и инициативи Търговище е организатор на общински конкурс за творчество "СЛОВО И БАГРА". 
Конкурсът е насочен към младежи и девойки от 12 до 18 години, като основната му цел е да се стимулират младите хора за изява в 2 направления : литература и изобразително изкуство.
https://www.cmditg.com

https://www.livechatalternative.com/